USD35,20
EURO36,75
JPY0,225600
RUB0,341300
GBP44,32
EURO/USD1,04
BIST9.724,50
GR. ALTIN2.968,73
BTC97.254,26
  1. Haberler
  2. Kültür & Sanat
  3. Müzik ve Edebiyatı Harmanlayan Yazarlar: Tuna Kiremitçi ve Murat Meriç

Müzik ve Edebiyatı Harmanlayan Yazarlar: Tuna Kiremitçi ve Murat Meriç

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Birçok yazar, şair ve gazetecinin konuk olduğu fuarın bu yılki konukları arasında ve müzik ve edebiyatı harmanlayan isimler de kitapseverlerle buluşmaya devam ediyor.

Gemlik Kitap Limanı adıyla gerçekleşen fuar, bu yıl 16 – 24 Eylül tarihleri arasında, Gemlik Zeytindalı Meydanı’nda düzenleniyor. Fuarın ilk gününden itibaren birbirinden önemli konuklar yer alırken ziyaretçiler yoğun ilgi gösteriyor.

Müzik ve edebiyatı harmanlayan iki isim olan, yıllarını müziğe adayarak melodileri edebiyatla buluşturan usta isim Murat Meriç ve şiir, roman, müzik ve sinemada gösterdiği başarılarla adından söz ettiren Tuna Kiremitçi Gemlik Kitap Limanı’nın konuğu oldu. “Kitaplar ve Müzik” başlığıyla gerçekleşen söyleşinin ardından imza etkinliği yapıldı.

Kimya mühendisliğinden müzik yazarlığına uzanan hikaye

Gerçekleşen söyleyişi de müzik ve edebiyat üzerine konuşan Türkiye’nin en önemli müzik yazarlarından olan Murat Meriç müzik tarihi üzerine konuşarak, ” 1960’lı yıllara gidersek Türkiye’de sahiden bir müzik yazarlığının olduğunu görüyoruz. Müzik üzerine fikir yürütme ve kalem oynatma halinden bahsediyorum müzik yazarlığını kast ederken. 1980’li yıllarda ‘Stüdyo İmge’ adında bir dergi benim aklımı karıştıran ve bakışımı değiştiren hikaye oldu.  Oradan yola çıkarak müzik tarihi üzerine yazı yazılabileceğini gördüm ve o tarafa yöneldim. Bugün buradaysam bunun bir sebebi, teyzemin ve dayımın aldığı ‘Hey’ dergileri ve sonrasında ‘Stüdyo İmge’ dergisi oldu. Kimya mühendisliği okurken ve orada bir şekilde Türkiye’de pop müziğinin tarihi üzerine yazılar yazan Sina Onur’un bulunduğu dergi karşıma çıktı. Yıllar sonra Sina Onur’un aslında Bulutsuzluk Özlemi’nin klavyecisi olan Sina Koloğlu olduğunu öğrendim. Sonuç olarak tüm bunlardan ilham alarak bu yola girdim” dedi.

 “Polisiye romanlarımdaki Perihan Uygur karekterini Perran Kutman’dan esinlendim”

Söyleşinin devamında konuşan yazar Tuna Kiremitçi, birçok müzisyen gibi pandemi sürecinde işsiz kalınca uzun yıllardır düşüncesini kurduğu polisiye romanı yazmaya karar verdiğini aktardı. Kiremitçi daha sonra, ” Bizim Murat Meriç ile müzik sever olarak formasyonlarımız birbirine benziyor. Söz ettiği dergiler müzik üzerine yazma yönünde benimde kafamı karıştırmıştı. Polisiye türde olan üçüncü romanım Tehlikeli Şarkılar’da bu romanımda polisiye ve müziği birleştirmek istedim. Daha doğrusu bir müzik festivalinde cinayet işlense nasıl olur diye düşündüm. O sırada müzik festivallerinin yasaklanmasını isteyen kesimden aslında ilham aldım. Çünkü romanın konusuda böyle. Polisiye romanlarımdaki Başkomiser Perihan Uygur için esinlendiğim kişi tabii ki büyük usta Perran Kutman. Perihan’ı oluştururken tamamen onun benim yaşımdaki görünüşünü modelledim. Kişiliği içinse Anadolu’daki bir Asayiş Şube Müdürü hanımefendi dostumuzdan ilham aldım” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haberler Yazılı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!